Αντιμετώπιση ημικρανιών

 

H βοτουλινική τοξίνη (Botox/Μπότοξ) δοκιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια για χρήση στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας, αλλά και άλλων κεφαλαλγιών, όπως η κεφαλαλγία τάσεως.

Τι είναι το Botox;

Το Botox είναι μία ουσία (πρωτεΐνη) που είναι παράγωγο μίας από τις τοξίνες ενός μικροβίου που ονομάζεται κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, οι οποίες τοξίνες αλλιώς ονομάζονται και αλλαντοτοξίνες. Το Botox παράγεται στο εργαστήριο και μιμείται τη δράση των αλλαντοτοξινών, προκαλώντας αδυναμία ή και παράλυση στους μυς με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Χρησιμοποιείται στη νευρολογία εδώ και αρκετές δεκαετίες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων στις οποίες χρειάζεται κάποιοι μύς να χαλαρώσουν (π.χ. στο ραιβόκρανο, στο βλεφαρόσπασμο, στον αυξημένο μυικό τόνο μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), ενώ αρκετά πιο πρόσφατα χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, καθώς μπορεί να χαλαρώνει και τους μυς του προσώπου (και έτσι να μειώνει τις ρυτίδες, που οφείλονται εν μέρει στη σύσπαση των μυών του προσώπου). Ανάλογα με την πάθηση επιλέγεται η δόση και τα σημεία χορήγησης (ένεσης) που φυσικά είναι εντελώς διαφορετικά από τη μία πάθηση στην άλλη. Η δράση του Botox δεν είναι μόνιμη. Μετά λίγους μήνες, οι μυς  που έγιναν αδύναμοι/χαλαροί μετά τη χρήση του Botox αποκτούν και πάλι την αρχική τους δύναμη.

Πως δρα το Botox στις ημικρανίες/κεφαλαλγίες;

Μελέτες με ειδικό πρωτόκολλο χορήγησης (συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες δόσεις) σε ασθενείς με χρόνια ημικρανία (δηλαδή σε ασθενείς με ημικρανία για περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα), έδειξαν ότι το Botox μπορεί να προσφέρει μείωση (όχι εξάλειψη) των ημικρανιών τους. Πέρα από τις μελέτες, στην ιατρική πράξη, οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια ημικρανία, παράλληλα και ανεξάρτητα από τη χρήση του Botox, πιθανότατα να πρέπει να χρησιμοποιούν και εξειδικευμένη  φαρμακευτική αγωγή και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν εξαρχής.

Σε ποιους ασθενείς με κεφαλαλγία θα πρέπει να χορηγείται το Botox;

Αυτή τη στιγμή το φάρμακο δεν έχει επίσημη ένδειξη στην Ελλάδα σε κανέναν τύπο κεφαλαλγίας. Στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει ένδειξη μόνο για τη χρόνια ημικρανία, δηλαδή για ασθενείς με ημικρανία για περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα. Αν τελικά δοθεί ένδειξη στην Ελλάδα, θα είναι φυσικά η ίδια.

Μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του Botox στην ημικρανία;

Στις μελέτες σε ασθενείς με ημικρανία,  συχνότερα εμφανιζόμενες παρενέργειες ήταν ο ήπιος πόνος, η ευαισθησία και το οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της  ένεσης, ενώ πιο σπάνια παρενέργεια αν και αναστρέψιμη, ήταν η πτώση του βλεφάρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιος γιατρός είναι ο κατάλληλος για να χορηγήσει το Botox σε ασθενείς  με ημικρανία;

Κατάλληλος για να χορηγήσει το Botox σε ασθενείς με ημικρανία είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος νευρολόγος. Τα σημεία που χορηγείται το Botox στην ημικρανία, είναι διαφορετικά (και πολύ περισσότερα) από αυτά στα οποία χορηγείται για αισθητικούς λόγους. Μάλιστα, στην ημικρανία πολλά από αυτά βρίσκονται στο πλάγιο και πίσω μέρος της κεφαλής, καθώς και στον αυχένα, δηλαδή σε σημεία που δεν γίνεται έγχυση για αισθητικούς λόγους. Οι δόσεις επίσης είναι διαφορετικές.

Αν κάποιος κάνει Botox για αισθητικούς λόγους, θα βελτιωθούν οι ημικρανίες του;

Σαφώς και ίσως υπάρχει τέτοια περίπτωση, παρόλο που όπως προαναφέρθηκε οι δόσεις και τα σημεία έγχυσης είναι διαφορετικά. Αν κάποιος ασθενής με ημικρανία κάνει Botox για αισθητικούς λόγους και δει βελτίωση των ημικρανιών του, αν κάνει την εξειδικευμένη για τις ημικρανίες ειδική θεραπεία με Botox, πιθανότατα θα έχει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Αν κάποιος ασθενής κάνει Botox για ημικρανίες, θα δει βελτίωση στις ρυτίδες του;

Ενδεχομένως ναι, καθώς κάποια από τα σημεία στα οποία γίνονται οι εγχύσεις του Botox για την ημικρανία βρίσκονται στο μέτωπο και έτσι οι ρυτίδες του μετώπου θα μειωθούν.