Αντιμετώπιση Κυτταρίτιδας

  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Τι είναι και που οφείλεται η κυτταρίτιδα?

Η χρήση της λέξης κυτταρίτιδα σαν μια διαταραχή αμφισβητείται και η επιστημονική άποψη που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση του γυναικείου δέρματος που δεν θα έπρεπε να προκαλεί αμηχανία ή ντροπή. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης κατανομής του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Παρόλο που ο όρος “κυτταρίτιδας” έχει μπει στην καθομιλουμένη δεν σημαίνει ότι είναι και σωστός. Στο ιατρικό λεξιλόγιο, το επίθημα «ίτιδα» υποδεικνύει μια φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα του λιπώδους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα δεν έχουν φλεγμονή.

Έχουν χάσει την ελαστικότητά τους και έχουν φυλακιστεί μέσα σε ένα δίκτυο των συνδετικών ινών που έχει σκληρυνθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νερό δεν κυκλοφορεί καλά και ότι τα μικρά αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία που εξασφαλίζουν τη διατροφή και την καθαριότητα δεν μπορούν να εργαστούν σωστά, φυλακισμένα επίσης μέσα σε αυτό το ινώδες δίκτυο. Το λίπος δεν μπορεί να βγει από τα κύτταρα, το νερό δεν μπορεί ούτε να διεισδύσει αλλά ούτε να βγει, και τα μεταβολικά απόβλητα είναι σφηνωμένα.
Όλα αυτά συσσωρεύονται, σκληραίνουν και αυτά τα άσχημα σχηματισμένα και διανεμημένα κύτταρα διαμορφώνουν μικρούς κρατήρες: το αποτρόπαιο δέρμα φλοιού πορτοκαλιού, τόσο αντιαισθητικό και επίπονο μόλις το τσιμπάς.

Ποια η ανατομία της περιοχής?

Κάτω από το δέρμα υπάρχουν 3 επίπεδα λιπώδους ιστού. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στη στιβάδα του λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το συσσωρεμένο λίπος στην επιφανειακή αυτή στιβάδα περιβάλλεται από συνδετικό ιστό και δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους που υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές αλλά όχι σε διαιτητικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού με το δέρμα με αποτέλεσμα να το τραβούν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι τα εντυπώματα που βλέπουμε απέξω.

Τα λιποκύτταρα στις δύο, τις πιο βαθιές στιβάδες λίπους, είναι συνδεδεμένα σε ένα χαλαρό δίκτυο λιπώδους ιστού του οποίου ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και την άθληση. Αυτές οι δύο στιβάδες δεν είναι οι υπεύθυνες για την κυτταρίτιδα. Σ’ αυτές επεμβαίνουμε κυρίως με την λιποαναρρόφηση, γι΄αυτό και η τελευταία δεν είναι η λύση στην κυτταρίτιδα.

Ποια τα στάδια της κυτταρίτιδας?

Η σταδιοποίση στην κλίμακα κατά Nurnberger-Muller ταξινομεί την κυτταρίτιδα σε 4 στάδια.
► Στάδιο 0: Καθόλου βαθουλώματα στο δέρμα όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή ξαπλώνει . Στο pinch test δεν παρατηρείται κανένα εντύπωμα στο δέρμα.
► Στάδιο 1: Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, όμως με θετικό το pinch test.
► Στάδιο 2: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και χωρίς τσίμπημα όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση , όχι όμως όταν βρίσκεται σε ξαπλωτή θέση.
► Στάδιο 3: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και σε όρθια και σε ξαπλωτή θέση.

Με βάση τα παραπάνω, η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας μπορεί να αποσκοπεί τόσο (α) στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων που ‘πιέζουν’ την επιδερμίδα δημιουργώντας τα αντιαισθητικά “λοφάκια-βαθουλώματα” όσο και (β) στη βελτίωση της ποιότητας εμφάνισης του υπερκείμενου δέρματος ώστε η όποια κυτταρίτιδα να μην είναι το ίδιο ορατή!

Μία αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του όγκου των λιποκυττάρων αποτελεί η ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ.

Τα διαλύματα που αφορούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας συνήθως περιέχουν πολλές ουσίες μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι η καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού και ενίονται ακριβώς στη στοιβάδα που βρίσκονται τα ‘παγιδευμένα’ λιποκύτταρα. Κάποιες φορές βέβαια το κοκτέιλ μπορεί να περιέχει και ουσίες που διαλύουν το λίπος σκοτώνοντας λιποκύτταρα, όπως η φωσφατιδιλχολίνη και ενίονται στην αμέσως βαθύτερη στοιβάδα του χαλαρού λιπώδους ιστού. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως γίνεται η μεσοθεραπεία?

Εφαρμόζεται με τη τεχνική των μικροενέσεων στις πάσχουσες περιοχές χρησιμοποιώντας μικροβελόνες (4-6mm) ή το Roller (ειδική συσκευή με μικροβελόνες). Έτσι τα συστατικά εισχωρούν καλύτερα στο λιπώδη ιστό και έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και διαρκεί 15-20 λεπτά.

Πόσο συχνά εφαρμόζεται?

Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό, εάν δεν ακολουθήσουν θεραπείες συντήρησης. Με τις θεραπείες συντήρησης μπορεί κανείς να διατηρήσει το αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στη λιπόλυση το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ανά μία εβδομάδα για την κυτταρίτιδα και ανά δεκαπέντε μέρες για τη λιπόλυση. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να δει κανείς το αποτέλεσμα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από τον βαθμό του προβλήματος. Συνήθως πάντως, οι θεραπείες κυμαίνονται από έξι έως δέκα. Το λίπος που διαλύεται συνήθως αποβάλλεται από τον οργανισμό με την φυσική οδό. Επειδή πολλές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό συστήνεται στα ενδιαφερόμενα άτομα να πίνουν αρκετό νερό και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επίσης η γυμναστική και η κίνηση γενικότερα βοηθούν τη θεραπεία.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή?

Δεν υπάρχει περιορισμός λόγω της ηλιοφάνειας. Μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου. Με το δεδομένο όμως ότι μπορούν να συμβούν εκχυμώσεις (μελανιές) αμέσως μετά τη θεραπεία -οι οποίες βέβαια υποχωρούν σε λίγες ημέρες- θα ήταν επιθυμητό για καθαρά αισθητικούς λόγους, να μην διενεργείται κατά τους θερινούς μήνες οπότε και εκθέτουμε το σώμα μας