Αντιμετώπιση Κυτταρίτιδας

  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Τι είναι και που οφείλεται η κυτταρίτιδα?

Η χρήση της λέξης κυτταρίτιδα σαν μια διαταραχή αμφισβητείται και η επιστημονική άποψη που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση του γυναικείου δέρματος που δεν θα έπρεπε να προκαλεί αμηχανία ή ντροπή. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης κατανομής του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Παρόλο που ο όρος “κυτταρίτιδας” έχει μπει στην καθομιλουμένη δεν σημαίνει ότι είναι και σωστός. Στο ιατρικό λεξιλόγιο, το επίθημα «ίτιδα» υποδεικνύει μια φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα του λιπώδους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα δεν έχουν φλεγμονή.

Έχουν χάσει την ελαστικότητά τους και έχουν φυλακιστεί μέσα σε ένα δίκτυο των συνδετικών ινών που έχει σκληρυνθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νερό δεν κυκλοφορεί καλά και ότι τα μικρά αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία που εξασφαλίζουν τη διατροφή και την καθαριότητα δεν μπορούν να εργαστούν σωστά, φυλακισμένα επίσης μέσα σε αυτό το ινώδες δίκτυο. Το λίπος δεν μπορεί να βγει από τα κύτταρα, το νερό δεν μπορεί ούτε να διεισδύσει αλλά ούτε να βγει, και τα μεταβολικά απόβλητα είναι σφηνωμένα.
Όλα αυτά συσσωρεύονται, σκληραίνουν και αυτά τα άσχημα σχηματισμένα και διανεμημένα κύτταρα διαμορφώνουν μικρούς κρατήρες: το αποτρόπαιο δέρμα φλοιού πορτοκαλιού, τόσο αντιαισθητικό και επίπονο μόλις το τσιμπάς.

Ποια η ανατομία της περιοχής?

Κάτω από το δέρμα υπάρχουν 3 επίπεδα λιπώδους ιστού. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στη στιβάδα του λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το συσσωρεμένο λίπος στην επιφανειακή αυτή στιβάδα περιβάλλεται από συνδετικό ιστό και δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους που υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές αλλά όχι σε διαιτητικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού με το δέρμα με αποτέλεσμα να το τραβούν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι τα εντυπώματα που βλέπουμε απέξω.

Τα λιποκύτταρα στις δύο, τις πιο βαθιές στιβάδες λίπους, είναι συνδεδεμένα σε ένα χαλαρό δίκτυο λιπώδους ιστού του οποίου ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και την άθληση. Αυτές οι δύο στιβάδες δεν είναι οι υπεύθυνες για την κυτταρίτιδα. Σ’ αυτές επεμβαίνουμε κυρίως με την λιποαναρρόφηση, γι΄αυτό και η τελευταία δεν είναι η λύση στην κυτταρίτιδα.

Ποια τα στάδια της κυτταρίτιδας?

Η σταδιοποίση στην κλίμακα κατά Nurnberger-Muller ταξινομεί την κυτταρίτιδα σε 4 στάδια.
► Στάδιο 0: Καθόλου βαθουλώματα στο δέρμα όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή ξαπλώνει . Στο pinch test δεν παρατηρείται κανένα εντύπωμα στο δέρμα.
► Στάδιο 1: Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, όμως με θετικό το pinch test.
► Στάδιο 2: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και χωρίς τσίμπημα όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση , όχι όμως όταν βρίσκεται σε ξαπλωτή θέση.
► Στάδιο 3: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και σε όρθια και σε ξαπλωτή θέση.

Με βάση τα παραπάνω, η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας μπορεί να αποσκοπεί τόσο (α) στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων που ‘πιέζουν’ την επιδερμίδα δημιουργώντας τα αντιαισθητικά “λοφάκια-βαθουλώματα” όσο και (β) στη βελτίωση της ποιότητας εμφάνισης του υπερκείμενου δέρματος ώστε η όποια κυτταρίτιδα να μην είναι το ίδιο ορατή!

Μία συνολικά αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας είναι το σύστημα ενδοδερμικού μασσάζ«..

Σύστημα Ενδοδερμικού Μασάζ 

Η λύση στην κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος! Το P.R. Cell 2G της καναδικής εταιρείας SILHOUET-TONE είναι ένα μηχάνημα ενδοδερμικού μασάζ, ιδανικό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Συνδυάζει μασάζ ελεγχόμενης αναρρόφησης με τη γαλλική τεχνική Palper Rouler μέσα από δύο ανατομικά σχεδιασμένους κυλίνδρους. Η αρνητική εισρόφηση (σε πολλαπλά επίπεδα, με βάση την ποιότητα του ιστού) φέρνει απλά τον ιστό μεταξύ των 2 κυλίνδρων. Η αποσυμπίεση της περιοχής, η ομαλοποίηση της φλούδας του πορτοκαλιού, η ελαστικοποίηση των διαφραγμάτων και η αύξηση της μικροκυκλοφορίας οφείλεται στην κίνηση των κυλίνδρων. Οι ινοβλάστες διεγείρονται με αποτέλεσμα την αύξηση του κολλαγόνου και την παραγωγή ελαστίνης για έναν αναζωογονημένο και πιο υγιή δερματικό τόνο. Η ελεγχόμενη εισρόφηση ανυψώνει ήπια και κυλά το δέρμα σας, για να κινητοποιήσει σε εν τω βάθει επίπεδα τις προβληματικές περιοχές, αυξάνοντας την υποδόρια ροή αίματος και τη λεμφική ροή. Οι τοξίνες και οι δύσμορφες κατακρατήσεις υγρών αποβάλλονται, καθώς οι συνδετικές ίνες ελαστικοποιούνται και αποκαθίστανται. Τα βασικά στάδια δράσης του P.R. Cell 2G είναι: Απαλό μασάζ (επιδερμικό / δερμικό επίπεδο): Απελευθερώνει τη λεμφική κυκλοφορία, μειώνει το οίδημα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των κυττάρων Μεσαίο μασάζ (δερμικό / υποδερμικό επίπεδο): Ομαλοποιεί τον συνδετικό ιστό, ενεργοποιεί την κυκλοφορία, την τονώνει και τη δραστηριοποιεί Μασάζ σε βάθος (υποδερμικό / υποδερμικό επίπεδο): Δρα στο τοπικό πάχος, σε μεγάλο βάθος, απελευθερώνοντας τους ιστούς από τις τοξίνες και βοηθώντας στη μυϊκή τόνωση. Η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση του δέρματος, προσδιορίζουν τον αριθμό των θεραπειών που χρειάζονται, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η βελτίωση φαίνεται γενικά μετά από την 4η ή την 5η συνεδρία. Η θεραπεία του Ενδοδερμικού μασάζ αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπεία, ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε σωματότυπου και επιτρέπει την αντιμετώπιση σύνθετων καταστάσεων όπως: λιπώδης – συμπαγής κυτταρίτιδα τοπικό πάχος οιδηματώδης – μαλακή κυτταρίτιδα (φλεβική ανεπάρκεια) ινώδης κυτταρίτιδα επιδερμική χαλάρωση Αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχανικό λιπομασάζ μπορεί να συνδυαστεί με θεραπείες ραδιοσυχνοτήτων (RF), υπερήχων (UV, Cavitation) και μεσοθεραπεία σώματος. Συνήθως προτείνονται 12 συνεδρίες (1-2 συνεδρίες/ εβδομάδα) για ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Μία αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του όγκου των λιποκυττάρων αποτελεί η ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ.

Τα διαλύματα που αφορούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας συνήθως περιέχουν πολλές ουσίες μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι η καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού και ενίονται ακριβώς στη στοιβάδα που βρίσκονται τα ‘παγιδευμένα’ λιποκύτταρα. Κάποιες φορές βέβαια το κοκτέιλ μπορεί να περιέχει και ουσίες που διαλύουν το λίπος σκοτώνοντας λιποκύτταρα, όπως η φωσφατιδιλχολίνη και ενίονται στην αμέσως βαθύτερη στοιβάδα του χαλαρού λιπώδους ιστού. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως γίνεται η μεσοθεραπεία?

Εφαρμόζεται με τη τεχνική των μικροενέσεων στις πάσχουσες περιοχές χρησιμοποιώντας μικροβελόνες (4-6mm) ή το Roller (ειδική συσκευή με μικροβελόνες). Έτσι τα συστατικά εισχωρούν καλύτερα στο λιπώδη ιστό και έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και διαρκεί 15-20 λεπτά.

Πόσο συχνά εφαρμόζεται?

Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό, εάν δεν ακολουθήσουν θεραπείες συντήρησης. Με τις θεραπείες συντήρησης μπορεί κανείς να διατηρήσει το αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στη λιπόλυση το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ανά μία εβδομάδα για την κυτταρίτιδα και ανά δεκαπέντε μέρες για τη λιπόλυση. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να δει κανείς το αποτέλεσμα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από τον βαθμό του προβλήματος. Συνήθως πάντως, οι θεραπείες κυμαίνονται από έξι έως δέκα. Το λίπος που διαλύεται συνήθως αποβάλλεται από τον οργανισμό με την φυσική οδό. Επειδή πολλές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό συστήνεται στα ενδιαφερόμενα άτομα να πίνουν αρκετό νερό και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επίσης η γυμναστική και η κίνηση γενικότερα βοηθούν τη θεραπεία.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή?

Δεν υπάρχει περιορισμός λόγω της ηλιοφάνειας. Μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου. Με το δεδομένο όμως ότι μπορούν να συμβούν εκχυμώσεις (μελανιές) αμέσως μετά τη θεραπεία -οι οποίες βέβαια υποχωρούν σε λίγες ημέρες- θα ήταν επιθυμητό για καθαρά αισθητικούς λόγους, να μην διενεργείται κατά τους θερινούς μήνες οπότε και εκθέτουμε το σώμα μας