Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Ο ωτοβελονισμός και ο σωματοβελονισμός είναι δύο ειδικές τεχνικές, που εφαρμόζονται συμπληρωματικά με οποιοδήποτε διαιτητικό σχήμα ή πρόγραμμα αισθητικής και άθλησης. Υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και στόχο. Δεν αποτελούν πανάκεια, δεν βοηθούν όλες και όλους τους παχύσαρκους, δεν αυξάνουν την αποτελεσματικότητα μιας κακής δίαιτας, δεν δίνουν μόνιμο αποτέλεσμα, δεν μειώνουν για πάντα την διάθεση για φαγητό, δεν δρουν μαγικά. Η βοήθεια που δίνουν είναι συγκεκριμένη,

Γι αυτό και αξίζει να τη δοκιμάσουμε πάντα σε συνδυασμό με μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, δύο στοιχεία που θα οδηγήσουν σίγουρα τη βελόνα της ζυγαριάς σε μικρότερα νούμερα.

 Τι είναι ο ωτοβελονισμός ?

Σε συγκεκριμένα σημεία του πτερυγίου του αυτιού τοποθετούνται μία – δύο μικρές ημιμόνιμες βελόνες, ειδικά κατασκευασμένες (ειδικό κράμα αντιαλλεργικού μετάλλου), μιας χρήσης και παραμένουν στη θέση τους για 15 έως 17 ημέρες. Δεν ενοχλούν, δεν πονά η τοποθέτηση τους, είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα μετακίνησής τους στο δέρμα. Από την πρώτη ή δεύτερη το πολύ μέρα αρχίζει η αναστολή της όρεξης. Εκδηλώνεται μερική, ελεγχόμενη ανορεξία με γρήγορο αίσθημα κορεσμού μετά τις πρώτες μπουκιές. Παράλληλα απουσιάζει η διάθεση για λήψη τροφής στα μεσοδιαστήματα (το γνωστό τσιμπολόγημα) και μειώνεται η διάθεση για γλυκά. Η μέθοδος είναι σύντομη, φυσική και ανώδυνη, χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια. Με την τοποθέτηση των βελονών αποφασίζουμε και τη διαιτητική αγωγή που θα ακολουθήσουμε. Όσο αυστηρότερη είναι η δίαιτα τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα του ωτοβελονισμού είναι ότι μας επιτρέπει να επιλέξουμε μια διαιτητική αγωγή αυστηρότερη από αυτή που θα κάναμε αν παλεύαμε μόνοι μας.

Ο ωτοβελονισμός

  • Αναστέλλει την όρεξη, ώστε το άτομο άνετα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να μπορεί να ελαττώσει τη ποσότητα της τροφής του.
  • Μειώνει το χρόνο κορεσμού. Η βασανιστική πείνα των πρώτων κυρίως ημερών προσπερνιέται άνετα και δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε να ακολουθήσει μια αυστηρότερη διαιτητική αγωγή.
  • Ως καταπραϋντικό και αγχολυτικό μέσο (εξισορροπεί το σύστημα διαχείρισης του στρες).
  • Στηρίζει τον οργανισμό όταν επέρχεται η κόπωση και η χαλάρωση της προσπάθειας, ώστε να μην χαθεί το αποτέλεσμα που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε.

Τι είναι ο σωματοβελονισμός;

Συνοδεύει τον ωτοβελονισμό για καλύτερο αποτέλεσμα. Γίνεται χρήση ειδικών βελονών διαφόρων μεγεθών (ανάλογα με την περιοχή χρήσης και το μέγεθος της περιοχής που θα γίνει η λιποδιάλυση). Αυτές τοποθετούνται διαφορετικά σε κάθε συνεδρία στις περιοχές που βρίσκεται συσσωρευμένο το λίπος και συνδέονται ανά ζεύγη με ειδική συσκευή που διοχετεύει εναλλασσόμενο ρεύμα μεταβλητής συχνότητας (οι συσκευές είναι ειδικά κατασκευασμένες για την διέγερση του λιπώδους ιστού). Γίνεται σάρωση της περιοχής για καλύτερα και ομοιόμορφα αποτελέσματα. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 20-25 λεπτά, με χρήση μηχανήματος ηλεκτροβελονισμού ειδικών προδιαγραφών που δημιουργεί συνθήκες εντονότερης λιποδιάλυσης. Η θεραπεία αφορά περιοχές διαφορετικές από φύλο σε φύλο. Έτσι στη γυναίκα, τοπική συσσώρευση υποδόριου λίπους έχουμε στους γλουτούς, στους μηρούς, την κοιλιακή χώρα, την εσωτερική επιφάνεια του γόνατος, την οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα και την επιφάνεια κάτω από την κάτω σιαγόνα. Στον άνδρα, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιακή χώρα, τις πλάγιες κοιλιακές περιοχές (love handles) και την πρόσθια τραχηλική χώρα.

Ο σωματοβελονισμός

  • Απαλλάσσει το άτομο από το άγχος του φαγητού
  • Ρυθμίζει και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για απώλεια περιττού βάρους
  • Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών ηλεκτροβελονισμού μειώνει τον όγκο των λιποκυττάρων.
  • Επιταχύνει (δεν γνωρίζουμε πόσο) τον ρυθμό του μεταβολισμού (αυξάνει τοπικά τη μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων),
  • Αυξάνει τη τοπική αρτηριακή άρδευση και βελτιώνει τη φλεβική παροχέτευση περιοχών του σώματος με κυτταρίτιδα.
  • Επηρεάζει τον χημικό τρόπο (τις χημικές ουσίες) με τις οποίες το σώμα επικοινωνεί στον εγκέφαλο την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό (ορεξιογόνα και ανορεξιογόνα πεπτίδια, μεταβολισμό των λιπιδίων, μεταβολισμό της γλυκόζης).

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο βελονισμός αντενδείκνυται ?

Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής θεραπεία. Οι παρενέργειες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο ηλεκτροβελονισμός αντενδείκνυται σε ασθενείς με οξύ εμπύρετο, με βηματοδότη, στην εγκυμοσύνη μετά τον 3ο μήνα, σε περιοχές με αισθητικές παρεμβάσεις (Botox, ενέσεις κολλαγόνου, Lifting) ή όταν υπάρχουν υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης (λάμες, βίδες κλπ).

 

Μέχρι πόσα κιλά μπορεί να χάσει κάποιος με ασφάλεια σε ένα μήνα ?

Δεν υπάρχει κάποιος σταθερός αριθμός κιλών. Στο ιατρείο μας έχει παρατηρηθεί απώλεια που κυμαίνεται από 7 έως 14 κιλά στις 50 ημέρες της θεραπείας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα αρχικά κιλά, τη δραστηριότητα και την πιθανή συνύπαρξη ορμονικών

Πώς δρουν οι βελόνες ώστε να μειώνεται η επιθυμία μας για τροφή ?

Την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό την ρυθμίζει ο εγκέφαλος (ο υποθάλαμος) παράγοντας ορεξιογόνες ή ανορεξιογόνες ουσίες. Την απόφαση για την παραγωγή αυτών των ουσιών την λαμβάνει επικοινωνώντας με το γαστρεντερικό σύστημα (στομάχι, έντερο, πάγκρεας, γλυκόζη αίματος και άλλα). Η επικοινωνία γίνεται χημικά (λεπτίνη, γκρελίνη, γλυκόζη, ινσουλίνη) και νευρικά (μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου).

Ο Βελονισμός αλλάζει το χημικό περιβάλλον (σε σώμα και εγκέφαλο) και επηρεάζει (διαμορφώνει) τη διατροφική μας συμπεριφορά (μειώνει την όρεξη, μειώνει το χρόνο κορεσμού, μειώνει τα βουλημικά επεισόδια, αυξάνει το ρυθμό του βασικού μεταβολισμού).

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διατηρούνται και μετά το τέλος της θεραπείας και για πόσο ?

Δεν είμαστε βέβαιοι για το μόνιμο του αποτελέσματος. Σε γενικές γραμμές, η μείωση της όρεξης διαρκεί 1-2 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Αν τηρούμε ένα συνεπές ‘ωράριο διατροφής’, το σώμα προσαρμόζεται στον ρυθμό αυτό και το αποτέλεσμα παραμένει για πολλά χρόνια. Διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (οξύ ή χρόνιο stress, κατάθλιψη, ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές και άλλα) μπορούν να αποδιοργανώσουν τη χημική ισορροπία του ενεργειακού μας συστήματος. Τότε, έγκαιρα θα πρέπει να επανεξετάσουμε ΟΛΕΣ τις παραμέτρους (δίαιτα, άσκηση, αντι-στρες προγράμματα, βελονισμό, ορμονικό ισοζύγιο).