Αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας με εφαρμογή Botox

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η εφίδρωση είναι ουσιώδης λειτουργία για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού. H υπεριδρωσία όμως, δηλαδή η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα, είναι παθολογική κατάσταση. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία χαρακτηρίζεται από εφίδρωση ολόκληρου του σώματος και παρατηρείται σε εμπύρετες καταστάσεις, στην εμμηνόπαυση, στον υπερθυρεοειδισμό και σε άλλες συστηματικές νόσους. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία χαρακτηρίζεται από εντοπισμένη παραγωγή ιδρώτα η οποία υπερβαίνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για τη θερμορρύθμισή του. Παρατηρείται σε υγιή κατά τα άλλα άτομα. Η ακριβής αιτιολογία της παραμένει άγωστη. Πιθανολογείται ότι οφείλεται σε υπερδιέργερση του συμπαθητικού συστήματος. Το συμπαθητικό σύστημα είναι μέρος του φυτικού νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ιδρώτα.

Τι ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο μπορεί να έχει η πρωτοπαθής υπεριδρωσία;

Η υπερβολική εφίδρωση είναι δυσάρεστη για τον ασθενή και ορατή από τον περίγυρό του, συνεπάγοντας μια σοβαρή κοινωνική αναπηρία.

Τι είναι η θεραπεία με έγχυση Botox® (βοτουλινική τοξίνη)?

Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ότι το botox, εκτός από τις πάμπολλες εφαρμογές σε άλλους τομείς, βοηθάει και στην υπεριδρωσία. Το botox γενικά είναι ένα φάρμακο το οποίο διακόπτει το νευρικό ερέθισμα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή κατά της υπεριδρωσίας, το botox διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή botox σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα. Η βοτουλινική τοξίνη (Botox) δρα μπλοκάροντας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης στο επίπεδο των νευρικών συμπαθητικών προσυναπτικών απολήξεων των ιδρωτοποιών αδένων, αποτρέποντας τη συστολή των μυοεπιθηλιακών κυττάρων των ιδρωτοποιών αδένων και άρα της εκκένωσής τους.

Πως γίνεται η εφαρμογή Botox στην υπεριδρωσία?

Η τοξίνη εγχέεται ενδοδερμικά κατόπιν αναισθησίας της επιφάνειας με ειδική κρέμα. Οι ενέσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 12 μήνες. Σχεδόν το 90% των ασθενών ανταποκρίνεται στη θεραπεία για μια μέση διάρκεια από 7 έως 8 μήνες.

Έχει παρενέργειες η χρήση του Botox στην υπεριδρωσία?

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας με botox στερείται μακροχρόνιων παρενεργειών. Σε μασχαλιαία και πελματιαία υπεριδρωσία δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε παλαμιαία υπεριδρωσία μπορεί να παρατηρηθεί σε λίγους ασθενείς ήπια μυική αδυναμία των χεριών στις λεπτές κινήσεις που όμως είναι παροδική και δεν δημιουργεί προβλήματα.