Αντιμετώπιση τοπικού πάχους (Ενέσιμη λιπόλυση)

  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ (ΕΝΕΣΙΜΗ ΛΙΠΟΛΥΣΗ)

Τι είναι η λιπόλυση;

Η λιπόλυση είναι μία καινοτόμος μη χειρουργική μέθοδος για την εξάλειψη τοπικά συσσωρευμένου λίπους/ λιπωμάτων, εναλλακτική της τοπικής λιποαναρρόφησης. Στην λιπόλυση για την απομάκρυνση του λίπους χρησιμοποιούμε cocktail φαρμακευτικών ουσιών (φωσφατιδυλοχολίνης- δεοξυχολικού νατρίου/L-καρνιτίνης/ οργανικού πυριτίου & DMAE) το οποίο ενίεται στον υποδόριο ιστό στις υπό θεραπεία περιοχές. Το βασικό συστατικό αυτού του cocktail είναι η φωσφατιδυλοχολίνη.

Πως δρα η φωσφατιδυλοχολίνη;

Αυτό το φωσφολιπίδιο είναι το βασικό συστατικό της λεκιθίνης σόγιας. Η λεκιθίνη σόγιας λαμβάνεται από το εκχυλισμένο έλαιο των σπόρων σόγιας. Η φωσφατιδυλοχολίνη διεισδύει στα λιποκύτταρα και δρα αυξάνοντας τη ρευστότητα και τη διαπερατότητα των μεμβρανών τους, συμβάλλοντας στην αποβολή του λιπιδικού περιεχομένου τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις σπουδαίες γαλακτωματοποιητικές ιδιότητές της που μετατρέπουν το στερεό λίπος των λιποκυττάρων σε ρευστό διάλυμα νερού – λίπους, το οποίο μεταβολίζεται και αποβάλλεται πολύ πιο εύκολα. Η λιπόλυση με τη χρήση φωσφατιδυλοχολίνης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση δίαιτας ή άσκησης αλλά βοηθά στο να στοχεύουμε σε περιοχές που δύσκολα βελτιώνονται με την άσκηση ή τη δίαιτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ;

Η τεχνική έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άμεσα ενώ σε άλλες παρατηρείται βαθμιαία αλλαγή σε περίοδο εβδομάδων η οποία είναι μόνιμη. Επίσης παρατηρείται βελτίωση της αιματικής ροής και της λεμφικής κυκλοφορίας και απομάκρυνση του ινώδους ιστού με ορατή μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι;

Ασθενείς που επιθυμούν να απαλλαγούν από περίσσια λίπους, εντοπισμένη σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Αντένδειξη : έγκυες, μητέρες που θηλάζουν, αλλεργικοί στη σόγια, καρδιαγγειακοί ασθενείς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες; Είναι ανώδυνη μέθοδος;

Οι ασθενείς μπορούν να γυρίσουν αμέσως στη δουλειά τους μετά τη θεραπεία. Καλό είναι να αποφεύγουν τα ζεστά ντους και μπάνια για 8 ώρες μετά τη θεραπεία. Επίσης καλό είναι να απέχουν από την υπερβολική άσκηση/ μασάζ την 1η εβδομάδα μετά τη θεραπεία και να φορούν άνετα, χαλαρά ρούχα. Συστήνεται η καθημερινή λήψη 1.5-2 λίτρων νερού. Το οίδημα, η ερυθρότητα και το αίσθημα καύσου στις περιοχές που έγινε η θεραπεία είναι αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού και δεν αποτελούν ουσιαστικά παρενέργειες της θεραπείας. Εκχυμώσεις (μελανιές) στην υπό θεραπεία περιοχή είναι δυνατόν να εμφανιστούν και υποχωρούν μέσα σε 1 εβδομάδα. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί τοπικά λιπώδης νέκρωση. Η λιπόλυση μπορεί να γίνει με τη χρήση αναισθητικής κρέμας κάτι που την καθιστά πλήρως ανώδυνη μέθοδο.