Διακοπή του καπνίσματος

 

Ο Βελονισμός είναι μία φυσική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή. Η διαπίστωση ότι ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση των έξεων έγινε συμπτωματικά, πριν από περίπου σαράντα χρόνια.  Σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα του νοσοκομείου «Lincoln» της Νέας Υόρκης, διαπιστώθηκε τυχαία ότι, χάρη στο βελονισμό, ένας ασθενής εθισμένος στο όπιο κατάφερε να απεξαρτηθεί. Αυτό το μη αναμενόμενο εύρημα οδήγησε στη διενέργεια του πρώτου προγράμματος διακοπής του καπνίσματος με την εφαρμογή του βελονισμού, στο νοσοκομείο «Lincoln». Το πρόγραμμα στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλα θεραπευτικά κέντρα του εξωτερικού. Σήμερα, ο βελονισμός εφαρμόζεται σε περισσότερα από 400 κέντρα διακοπής του καπνίσματος στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Πώς είναι δυνατόν μερικές μεταλλικές βελόνες στο δέρμα ή στους μυς να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων έλλειψης νικοτίνης (στέρηση), να βοηθούν στον αυτοέλεγχο, να δημιουργούν απέχθεια στον καπνό? Πώς δρα ο βελονισμός σαν μέσο απεξάρτησης από το κάπνισμα?

Ο βελονισμός έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό δράσης του, αν και υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη γύρω από αυτό το θέμα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι με το βελονισμό αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες που παράγονται κάθε φορά που νιώθουμε ευχαρίστηση. Οπότε, ο βελονισμός ενεργοποιεί με φυσικό τρόπο την ­παραγωγή αυτών των ορμονών, γεγονός που συμβάλλει στη μείω­ση των στερητικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται εξαιτίας της διακοπής του καπνίσματος.

Μια σημαντική δράση του βελονισμού, που συνήθως παρατηρείται μετά από μία ή δύο συνεδρίες, είναι ότι ο καπνιστής νιώθει πολύ δυσάρεστη τη γεύση του τσιγάρου στο στόμα του. Οι ασθενείς περιγράφουν τη γεύση του τσιγάρου ως μεταλλική και πολλοί αναφέρουν ότι ζαλίζονται, όπως ακριβώς τους συνέβη την πρώτη φορά που δοκίμασαν να καπνίσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται, μέχρις ότου επιτευχθεί η διακοπή του καπνίσματος?

Υπάρχουν καπνιστές που ανταποκρίθηκαν σε μία μόνο συνεδρία και άλλοι που χρειάστηκαν πέντε ή έξι ­συνεδρίες (μία συνεδρία διαρκεί 40 -50 λεπτά). Η διακύμανση αυτή εξαρτάται από το βαθμό εθισμού του καπνιστή στη νικοτίνη.

Είναι μόνιμα τα αποτελέσματα?

Εάν ο πρώην καπνιστής εκτεθεί σε κάποια στρεσογόνο κατάσταση, είναι πιθανό να ξανανιώσει την επιθυμία να ­ανάψει ένα τσιγάρο. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται να ξανακάνει μία συνεδρία βελονισμού, ως θεραπεία συντήρησης

Ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, όπως π.χ. τα αυτοκόλλητα νικοτίνης?

Βεβαίως και μπορεί. Εάν έχει μεγάλη δυσκολία κάποιος να κόψει το τσιγάρο, μπορεί να συνδυάσει το βελονισμό με τα υποκατάστατα νικοτίνης. Το κριτήριό μας είναι πάντα ό,τι βοηθά τον ασθενή.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας του βελονισμού?

Αυτό το ερώτημα, που ταλανίζει τους ειδικούς διεθνώς, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Είναι παρακινδυνευμένο να δοθεί ένα ποσοστό επιτυχίας. Πάντως, έχουν ήδη γίνει αρκετές αναλύσεις, που δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι ίσως η πιο επιτυχημένη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη, συμβατική ή εναλλακτική, μέθοδο.