Ηλεκτρονευρογραφημα – Ηλεκτρομυογράφημα

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα, με τον ίδιο τρόπο που το ηλεκτροκαρδιογράφημα «μετράει» την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος αποτελείται από δύο μέρη :

  1. το ηλεκτρομυογράφημα (electromyogram ή EMG) που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών
  2. το ηλεκτρονευρογράφημα ή μελέτη νευρικής αγωγιμότητας (nerve conduction studies) που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά μήκος των νευρών.

Τα νεύρα μπορεί κανείς να τα παρομοιάσει με καλώδια. Όπως τα καλώδια μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι και τα νεύρα μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από (ή προς) τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Υπάρχουν νεύρα αμιγώς κινητικά (που μεταφέρουν την εντολή από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό στους μύες, για να γίνει μια κίνηση), νεύρα αμιγώς αισθητικά (που μεταφέρουν τις διάφορες μορφές αισθητικότητας π.χ. πόνο, θερμοκρασία από τους υποδοχείς π.χ. του δέρματος, στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και νεύρα μεικτά, που έχουν και κινητικό και αισθητικό τμήμα.

* ορισμένες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος ηλεκτρομυογράφημα για να περιγράψει το σύνολο της εξέτασης δηλ. ολόκληρο το νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Ποια η χρησιμότητα του Νευροφυσιολογικού ελέγχου στη σύγχρονη εποχή που υπάρχει η Αξονική και η Μαγνητική Τομογραφία?

Το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) και το ηλεκτρονευρογράφημα (ΗΝΓ) είναι παρακλινικές εξετάσεις που συμπληρώνουν περί τα 45 έτη ύπαρξης και η χρησιμότητά τους παραμένει διαχρονική, παρά την εμφάνιση αρκετών άλλων νεότερων και πλέον εντυπωσιακών παρακλινικών εξετάσεων όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Το ηλεκτρομυογράφημα/ ηλεκτρονευρογράφημα είναι η ιδανική εξέταση για την εκτίμηση της λειτουργίας των περιφερικών νεύρων και των μυών. Στις υπερσύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, όπως η αξονική και κυρίως η μαγνητική τομογραφία, επιτυγχάνουμε άριστη εικόνα του επίμαχου σημείου της βλάβης αλλά καμία πληροφορία για τη λειτουργικότητά του. Έτσι, ο συνδυασμός της απεικόνισης και του νευροφυσιολογικού ελέγχου μπορεί να αποφέρει το μέγιστο δυνατό διαγνωστικό αποτέλεσμα. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι υπάρχουν αρκετές παθήσεις των οποίων η διάγνωση βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στο ΗΜΓ/ ΗΝΓ και στις οποίες οι απεικονιστικές μέθοδοι παραμένουν φυσιολογικές.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το υπερσύγχρονο σύστημα Dantec Keypoint Focus (Workstation) κατάλληλο για γρήγορα και αξιόπιστα νευροδιαγνωστικά αποτελέσματα ΗΜΓραφίας, Αγωγής Νεύρου και Προκλητών Δυναμικών.

Που χρησιμοποιείται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Το φάσμα των παθήσεων που χρήζουν ΗΜΓ/ΗΝΓκού ελέγχου είναι ανεξάντλητο:

  • σε νόσους των μυών πχ μυασθένεια, μυϊκή δυστροφία
  • όταν ψάχνουμε την αιτία της παράλυσης σε ένα μυ ή σε ομάδα μυών
  • όταν ερευνάται το μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια
  • όταν τίθεται θέμα πίεσης ενός νεύρου πχ σε αυχενική/ οσφυϊκή δισκοκήλη, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.ο.κ.
  • όταν υπάρχει πίεση του νωτιαίου μυελού πχ σε αυχενική μυελοπάθεια
  • σε παθήσεις νευρικών πλεγμάτων.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι τα περισσότερα νευρολογικά, ορθοπεδικά και νευροχειρουργικά περιστατικά, αλλά και πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ποικίλες παθήσεις, όπως διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες, κολλαγονικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες, ασθενείς που κάνουν κατάχρηση οινοπνεύματος ή άλλων τοξικών ουσιών ή που λαμβάνουν χρόνιες φαρμακευτικές θεραπείες, μπορούν κάποια στιγμή της ζωής τους να χρειαστούν έλεγχο με ΗΜΓ/ΗΝΓ.

Πρακτικά κάθε ασθενής που εμφανίζει κάποιο κινητικό ή αισθητικό έλλειμμα, μουδιάσματα, καψίματα, είτε αυτά είναι εντοπισμένα είτε διάσπαρτα, χρήζει διερεύνησης με ΗΜΓ/ΗΝΓ, κατά την κρίση πάντα του θεράποντος ιατρού.